Jídlo a víno

Chutě Nového Zélandu

Novozélandská kuchyně je plná vůní, rozmanitých chutí a místní se nebojí experimentovat. Velice oblíbené jsou zde pokrmy z čerstvých ryb či jehněčí, které je připravováno s aromatickými bylinami. Restaurace nabízí velký výběr jídel a bez problémů se zde nají i vegetariáni.

  • Zažijte venkovní grilování v parku
  • Vychutnejte si sklenku vynikajícího Savignon Blanc
  • Vyzkoušejte typické Fish and Chips
Martin Slíva
Garant destinace Nový Zéland

"Patřím na Novém Zélandu mezi živoucí inventář. Spolu s menší armádou hobitů Vám radíme už 17 let."

neváhejte se na nás obrátit
+420 228 224 382

Novozélandská kuchyně

Novozélandská kuchyně je ovlivněná britskou, asijskou a pacifickou kuchyní. Nejčastěji se zde setkáte s masitými pokrmy - jehněčí, hovězí, zvěřina a samozřejmě ryby. Příloha se obvykle skládá z hranolek, grilované zeleniny nebo brambor.

NÁŠ TIP

Dezert Pavlova - originální dezert z Nového Zélandu, na který jsou místní právoplatně hrdí.
Jedná se o dort pečený z bílkového sněhu, zdobený čerstvým kiwi a šlehačkou. Určitě vyzkoušejte.

Tradiční jídlo Nového Zélandu

Těšit se můžete na pěkné porce jehněčího nebo hovězího. Jehněčí patří do škály tradiční farmářské kuchyně a stalo se téměř národním jídlem Nového Zélandu. Neváhejte jej proto během vašeho cestování po Novém Zélandu vyzkoušet. Pokud nejste milovníky jehněčího, můžete sáhnout po pořádném šťavnatém rump nebo sirloin steaku (ze svíčkové). Ochutnát můžete také slávky, ústřice a langusty. Především na Jižním ostrově dostanete čertvé ryby jako je modrá treska (blue cod), nebo můžete navštívit jednu z lososích farem.

Prvotřídní vína

Novozélandská vína úspěšně dobývají svět náročného zákazníka. Vína jsou většinou exoticky voňavá.

Přímořské klima vytváří skvělé podmínky pro pěstování vína. Vinice jsou rozprostřeny po obou ostrovech a přímo vybízejí k cestování za vínem.

NÁŠ TIP

Navštivte místní vinařství, které nabízí degustaci a prodej vín spolu s prohlídkou vinic. Jedničkou na místním, ale i mezinárodním trhu je jednoznačně Sauvignon Blanc. Vinařský průmysl Nového Zélandu je světově známý pro své odrůdy Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Savignon, Syrah, Riesling, Pinot Gris a Gewürztraminer.

Zmrzlina

Obzvlášť výborná, výrazné chuti je místní zmrzlina. Ochutnat můžete například Hokey Pokey zmrzlinu. Jedná se v podstatě o vanilkovou zmrzlinu posypanou kousky karamelu.

NÁŠ TIP

Vychutnejte si venkovní grilování. V parku nebo na pobřeží po celé zemi jsou rozesety elektické grily, na kterých si můžete připravit vlastní steak a další dobroty a strávit tak přijemné odpoledne venku a na krásných místech. Novozélanďané tento způsob přímo milují.

Wildfood Festival

Novozélanďané si libují ve festivalech a různých show. Například na festivalu Wildfood v Hokitice můžete ochutnat různé bizární „speciality“ novozélandské kuchyně!

NÁŠ TIP

Malborough Wine and Food Festival - nejlepší a největší vinařský festival v oblasti Marlborough na Jižním ostrově. Koná se vždy v únoru a nabízí ochutnávky od téměř 50ky vinařů z okolí.

Čerstvé ovoce a zelenina

Úžasný je veliký výběr čerstvé zeleniny a krásného ovoce jako jsou třešně, broskve, meruňky, avokádo, mango a spousta dalšího exotického ovoce. Nový Zéland vyváží kiwi, jablka a další ovoce do celého světa a jejich chuť je opravdu vynikající.

NÁŠ TIP

Každý návštěvník Nového Zélandu by měl alespoň jednou vyzkoušet typickou maorskou kuchyni, která se většinou skládá z masa (často z mořských živočichů). Mezi nejznámější tamní pokrmy patří "Hangi". Jedná se o specialitu ze směsi masa a zeleniny, zabalené do alobalu a pečené na kamenech v jámě vykopané v zemi.